editace cév a příkaz nahradit

Tato sekce je určena všem začínajícím Apple uživatelům, kteří potřebují pomoc a nejsou si jistí, do které ze sekcí jejich dotaz přesně patří. Pokud se Vám nepodařilo pomocí vyhledávání najít řešení pro Váš problém, tak neváhejte a napište svůj dotaz právě sem. Neexistují hloupé otázky, jen hloupé odpovědi.

Moderátoři: Alisczech, emkei, MichalM.Mac, Streeter, Renik, zmiy, dandas

Odpovědět
Nyny

editace cév a příkaz nahradit

Příspěvek od Nyny » 13 kvě 2023 12:46

Zdravím,
popíšu problém, který řeším.
účetní SW vygeneruje tabulku v CSV. Protože v té tabulce potřebuji něco upravit, otevřu ji normálně v excelu a upravím co potřebuji. Jenže, v jednom ze sloupců je IČO firmy, které začíná nulou a Excel tu nulu odmaže. Zkoušel jsem různě měnit formátování buňky, aby tam nula zůstala, jenže vždy pak nastal problém, protože soubor se pak importuje na server celní správy a vždy to vyhodí chybu.
Nakonec jsem soubor prostě otevřel v poznámkovém bloku Windows, použil příkaz nahradit a tak hromadně změnil IČO v souboru za tom které má na začátku nulu. Soubor jsem pak uložil a soubor naimportoval.

A teď můj dotaz, v čem udělám na macOS tu stejnou věc, jako v onom poznámkovém bloku na Windows?

Díky za radu.

Zeggjk

Re: editace cév a příkaz nahradit

Příspěvek od Zeggjk » 13 kvě 2023 15:42

Já třeba na editaci obyčejných TXT souborů (nebo CSV) používám BBEdit. Je v AppStore, jen už fakt nevím, jestli je zadarmo. Jinak je ale v MACu už předinstalována aplikace TextEdit. Ta by CSV taky měla umět.
iPhone 15 pro 128GB
Macbook Pro 14" 2021 M1 Pro, 512GB SSD, 16GB RAM
Mac mini 2014, Intel i5 1,4GHz, 250GB SSD, 4 GB RAM
AW Nike+ Series 4 GPS 44mm
Apple TV 4K

rony
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rony » 13 kvě 2023 16:00

keby ste to ico uzavreli v uvodzovkach, tak asi by ho ten excel nepretvoril na cislo ale ponechal by ho ako string…
-- /\/\ .\ > .\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch spravodaj.madaj.net
 Mac Mini  iPhone 13pro  iPad Pro  Pencil  TV  WATCH  AirPods  Homepod

Nyny

Příspěvek od Nyny » 13 kvě 2023 18:09

Zeggjk píše:
13 kvě 2023 15:42
Já třeba na editaci obyčejných TXT souborů (nebo CSV) používám BBEdit. Je v AppStore, jen už fakt nevím, jestli je zadarmo. Jinak je ale v MACu už předinstalována aplikace TextEdit. Ta by CSV taky měla umět.
Děkuji, vyzkouším.
Ono otevřít to jde v ledasčem, ale po úpravě a uložení to pak nechce zchroupat server kam se to importuje. Je to prostě opruz, proto je nejlepší řešení něco, co nemá funkce naformátování atd. Prostě jen prostý text.

Nyny

Příspěvek od Nyny » 13 kvě 2023 18:11

rony píše:
13 kvě 2023 16:00
keby ste to ico uzavreli v uvodzovkach, tak asi by ho ten excel nepretvoril na cislo ale ponechal by ho ako string…
Vždyť píšu, že to pak nejde naimportovat na server čelní správy, proto to řeším takto krkolomně. Na nic lepšího jsem bohužel nepřišel.

ra3662

Příspěvek od ra3662 » 13 kvě 2023 20:50

daný csv otevřu v texteditu, označím vše a zkopíruji
připravím prázdné Excel, označení vše a dám formát buněk text
vložím
zachová si všechny atributy textu

casey
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od casey » 17 kvě 2023 18:01

Zkusil jsem teď udělat v Terminálu CSV.
Při importu do Excelu jsem v polích, která začínala nulou, nastavil, že je to formát Text.
Upravil jsem záznamy
Uložil do CSV a nuly tam jsou.

Takže cesta přes Excel by fungovat měla.

Pokud hledáš textový editor, tak doporučuji Visual Studio Code.

Odpovědět