Fotky apple.
Moderátoři: MichalM.Mac, zmiy, dandas, AdamVyborny, yonah, Macforum_Admin, Unreed
Fotky apple.
Zdravím všechny. Prosím o radu, doporučení. Plánuji koupit Mac Mini M4, a chtěl bych veškeré fotky co kde jsem sesbíral přidat do fotek Apple na externí disk a používat fotky pouze externě. Bohužel doplatky za větší disk jsou šílené. Bude stačit disk s rychlostí přes připojení USB 3.2 10gb nebo zvolit USB4. Díky všem.
Re: Fotky apple.
kolko gigabajtov ma photos kniznica, ktora by na tom disku bola?
-- /\/\ .\ > .\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch spravodaj.madaj.net
Mac Mini iPhone 13pro iPad Pro Pencil TV WATCH AirPods Homepod
Ke svému starému Mac mini (rok 2014) mám připojen přes USB3 externí disk, kde mi leží knihovna fotek o velikosti 383 GB a absolutně bez problémů.
Disk se dá připojit rovnou do vaší složky, stačí ho naformátovat pod APFS a pak si zjistit UUID toho svazku, který jste vytvořil. V Diskové utilitě si kliknete na název toho svazku a pak na informace ... písmeno i v kolečku vpravo nahoře. A poznamenáte si UUID souborového systému
A pak jen uložíte do /private/etc/fstab informaci, kam se má disk daného UUID připojit a restartujete Mac.
Takže mám ve složce obrázky adresář Foto, což je vlastně ten externí disk a zde mám umístěnu systémovou knihovnu aplikace Fotky.
Disk se dá připojit rovnou do vaší složky, stačí ho naformátovat pod APFS a pak si zjistit UUID toho svazku, který jste vytvořil. V Diskové utilitě si kliknete na název toho svazku a pak na informace ... písmeno i v kolečku vpravo nahoře. A poznamenáte si UUID souborového systému
A pak jen uložíte do /private/etc/fstab informaci, kam se má disk daného UUID připojit a restartujete Mac.
Kód: Vybrat vše
jirka@Jirka-Mac-mini ~ % cat /private/etc/fstab
UUID=1D06CEA4-0C56-4103-9143-40F049117226 /Users/jirka/Pictures/Foto/ apfs rw 0 2
iPhone 15 pro 128GB
Macbook Pro 14" 2021 M1 Pro, 512GB SSD, 16GB RAM
Mac mini 2014, Intel i5 1,4GHz, 250GB SSD, 4 GB RAM
AW Nike+ Series 4 GPS 44mm
Apple TV 4K
Macbook Pro 14" 2021 M1 Pro, 512GB SSD, 16GB RAM
Mac mini 2014, Intel i5 1,4GHz, 250GB SSD, 4 GB RAM
AW Nike+ Series 4 GPS 44mm
Apple TV 4K
Je to dost, kolega vyssie to opisuje detailne. Takze pridam len jednu slepu cestu:
U mna to preslo cestou, kde som sa pokusil na zaciatku 60 gigabajtovu kniznicu prevadzkovat na zdielanej zlozke z NAS a zdanlivo sa to rozbehlo avsak akakolvek praca s tym bola za hranicou prijatelnosti aj ked to bolo na kabloch tj. pripojene Ethernet kablom.
U mna to preslo cestou, kde som sa pokusil na zaciatku 60 gigabajtovu kniznicu prevadzkovat na zdielanej zlozke z NAS a zdanlivo sa to rozbehlo avsak akakolvek praca s tym bola za hranicou prijatelnosti aj ked to bolo na kabloch tj. pripojene Ethernet kablom.
-- /\/\ .\ > .\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch spravodaj.madaj.net
Děkuji za rady. Jenom pro jistotu při záloze Time Machine se zálohuji i fotky pokud tedy budou v plné velikosti stažené na Macu? Díky.