Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Tato sekce je určena všem začínajícím Apple uživatelům, kteří potřebují pomoc a nejsou si jistí, do které ze sekcí jejich dotaz přesně patří. Pokud se Vám nepodařilo pomocí vyhledávání najít řešení pro Váš problém, tak neváhejte a napište svůj dotaz právě sem. Neexistují hloupé otázky, jen hloupé odpovědi.

Moderátoři: Alisczech, RadimSvidrnoch, emkei, MichalM.Mac, Streeter, Renik, zmiy, dandas

Odpovědět
fagot
Příspěvky: 9
Registrován: 27 lis 2023 16:13

Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od fagot » 27 lis 2023 16:16

Zdravím. Koupil jsem Mac Studio M1 Max protože jsem to chtěl dlouho vyzkoušet a byl v solidní slevě. Hardware se mi opravdu velmi líbí. Z výkonu při tak nízké hlučnosti (zejména po snížení otáček větráku 3rd party softem) jsem opravdu nadšený (srovnal bych to asi s intelem 12600K a RTX 3070, které mám na hry, to ale žere v zátěži 500W ;-)). A proto se opravdu snažím, aby to pro mě nějak fungovalo a nemusel jsem to vrátit. Proto hledám řešení (třeba i placené) problémů, které mě nejvíce trápí.

1) Obraz nevypadá dobře ani na 32" 4k ani na 27" 2k - v nativním rozlišení jsou ošklivé fonty (dělá macos subpixelové renderování?) a ve škálovaném (150%) není obraz ostrý. Zkoumal jsem to na internetu dlouhou dobu protože to je asi hlavní problém a zatím to vypadá, že dobře vypadá jen škálování 200 %, to ale vyžaduje retina hustotu bodů (tedy třeba 5K na 27"). Nový LCD se mi kvůli tomu kupovat nechce. Navíc jsem zvyklý na 32"a 140 tisíc za XDR nedám ;-)
2) Nebráním se změnám a nechci udělat z macu windows proto jsem třeba záměrně ponechal prohozený ctrl a command atd. Přesto mě některé rozdíly v ovládání přivádějí k šílenství a pochybuji, že bych si na ně zvykl páč jsou jednoduše špatně. Třeba že musím kliknout aby mělo okno focus - nemůžu si třebba posunout kolečkem text ve wordu dokud okno neaktivuju atd. Nebo že maximalizace vytáhne apku na separátní plochu a rozhází mi tím pořadí ploch takže mi pak nesedí klávesové zkratky na přechod k určité ploše pač se mezi tím přečíslovaly. Pomíjím animace, které to doprovázejí a zdržují.
3) Chybí mi zvukový mixér, ve kterém bych si mohl centrálně nastavit hlasitost pro každou aplikaci individuálně.
4) Dock je děsně neergomomický. Když má apka více oken, tak mi neukáže náhledy. Animace jsou příliš pomalé, všechno reaguje na můj vkus příliš pomalu (třeba když chci ikonu z docku vyhodit, tak ji musím vytáhnout a asi 2 vteřiny počkat než ji pustím, jinak se vrátí zpět). Naštěsí jsem našel terminálový hack, který způsobí, že dock se ukazuje a schovává instantně.
5) Akceleraci myši a citlivost se mi nepodařilo dostat do zcela ergonomického stavu. Scrollování se nechvová precizně ale nějak tak gumově. Vypadá to hezky ale co použitelnost?
5) We windows můžu mít pro každou apku jinou klávesnici (ve wordu českou, ve visual studiu anglickou třeba). V MacOS jsem to nenašel, takže pořád přepínám.
6) Nenašel jsem možnost automaticky připojit SMB po přihlášení. Navic se to i během provozu svévolně odpojuje - položka z Volumes zmizí a musím ve finderu znova vejít do nějakého sharu aby se tam objevila.
7) Finder je dost děs. Explorer ve windows teda také, ale alespoň se v něm dá ručně napsat cesta, smazat soubor pomocí delete a né nějakých kombinací atd.
8) prý, že windows opruzují notifikacemi a bezpečnostními otázkami. No nevím, mě přijde že se Mac ptá na víc věcí typu "povolit aplikaci přístup k adresáři..." a opruzuje s timemachine při každém připojení externího disku a při odpojení bez vysunutí také vyhrožuje. Navíc ty notifikace tam v rohu smrdí dokud se ručně neodkliknou.
9) Time machine se dá nastavit jediná věc - které složky vynechat. Ani přípony nebo typy souboru si nemůžu nastavit, takže se neubráním zazálohování stažených videjí, aplikací, které si můžu kdykoliv z appstoru znova stáhnout,... Tady to se snahou o zjednodušení kapánek přehnali. Je nějaká alternativa?
10) Kvalitativně srovnatelnou náhradu za můj oblíbený Total Commander jsem zatím nenašel. Double commander se tomu blíží, ale neumí otavřít více oken současně ze záhadného důvodu. Ve Windows mám otevřeny třeba 4 projekty současně na separátních plochách a každý projekt má svůj TC.
11) Nenašel jsem způsob, aby se mac neuspal když usne monitor. Návody na netu mluví o zaškrtnutí volby, která v nové verzi MacOS už není nebo spuštení caffeinate v konzoli, na což pravidelně zapomínám a pak se mi třeba přeruší stahování páč si jde mac schrupnout.
12) Na přenos souboru z android telefonu potřebuju opravdu nějakou aplikaci? Proč se to nechová jako ve windows, tedy v podstatě jako připojený externí disk? Jak už jsem psal, změnám se nebráním. Ale tohle je jednoznačně horší přístup.
13) Stage manager je špatný vtip,nedokážu si představit, k čemu by to bylo na počítači dobré. To je jediný bod, kde nehledám radu, ale jen kritizuju a ulevuju frustraci ;-)

Za kařdou radu budu vděčný.

mberdych
Příspěvky: 1746
Registrován: 30 srp 2012 12:14

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od mberdych » 27 lis 2023 19:21

Bod 6, Automounter (https://apps.apple.com/cz/app/automount ... l=cs&mt=12)

Bod 10, Forklift?

Bod 11, ta volba je v power settings, neuspávat při uspání monitoru, teď nejsem u počítače, ale zrovna včera jsem si to nastavoval.

fagot
Příspěvky: 9
Registrován: 27 lis 2023 16:13

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od fagot » 27 lis 2023 21:12

6) Našel jsem free řešení prvotního přimountování po restartu: https://www.youtube.com/watch?v=tbjW7QRSO1I
10) díky, vyzkouším
11) díky, našel jsem, je to v úspora energie.

lipon
Příspěvky: 1620
Registrován: 03 srp 2012 21:35

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od lipon » 28 lis 2023 13:00

ad 4) Exposé, nastavené na gesto (3 prsty dolů po touchpadu) - ukáže otevřená okna aktivní aplikace, dole pod čarou pak případná minimalizovaná okna, 3 prsty po touchpadu nahoru ukáže spuštěné aplikace (Mission Control) -> vše se nastavuje v System preferences -> Trackpad
V System preferences -> Dock lze animace vypnout

ad 6) alternativou může být AutoMountMaker, pro každou síťovou jednotku mám jeden uložený "skript" a tyto má nastaveny, aby se spustily po startu, sekvenčně po sobě

ad 10) další alternativou je třeba Path Finder, osobně jsem přivykl na Finder s nástavbou Total Finder

fagot
Příspěvky: 9
Registrován: 27 lis 2023 16:13

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od fagot » 28 lis 2023 13:41

Budu sem odkládat nějaké poznatky z řešení svých problémů.

Pokud chcete připojit Mac Studio k UPS (takové opravdové se zásuvkou typu C14, ne k těm rádobyUPS s normálními zásuvkami), pak potřebujete redukci:
https://www.tsbohemia.cz/adapter-iec-c1 ... 79577.html
Varování - vypadá to odporně ;-)

Nebo rovnou celý kabel:
https://www.secomp.cz/kabel-sitovy-prod ... 10710.html
což vypadá o něco méně odporně

Uživatelský avatar
kecinzer
Příspěvky: 562
Registrován: 06 úno 2015 07:09
Bydliště: Děčín - perla severu

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od kecinzer » 29 lis 2023 13:36

Když tak čtu ten tvůj výpis bodů, říkám si, jestli nemáš raději zůstat na Windows :lol:
Když jsem v roce 2015 přecházel, byl jsem na tom dost podobně.

1) Mám 28" 4K displej a nastavené škálování na 2560x1440 a vše je krásně ostré a jemné. V případě 32" monitoru bych nastavil 3008x1692.
2) Budeš si muset zvyknout.
3) Smůla, není.
4) Budeš si muset zvyknout.
5) Mohu doporučit aplikaci https://mousefix.org. Používám verzi 3 v betě. Tato aplikace v podstatě přidává klasické myši chování touchpadu. Dlouhou dobu jsem používal Magic Mouse, takže mi na klasické myši chybělo třeba gesto pull to refresh, což tato aplikace řeší.
6) Tohle řeším přes script a launchctl. Ale obecně je lepší síťová úložiště na macOS raději nepřipojovat, protože dost zlobí.
7) Budeš si muset zvyknout.
8) Veškeré notifikace si můžeš nastavit, nebo úplně vypnout, aby tě to neotravovalo.
9) Já si zálohuji jen pár MB ve formě nastavení aplikací, protože vše ostatní mám někde v cloudu. Na to používám aplikaci Arq (https://www.arqbackup.com) ve spojení s DropBoxem.
10) ForkLift - akorát je nutné si uvědomit, že vychází z filozofie Finderu, takže procházení přes adresáře funguje přes jiné zkratky než jsi zvyklý z Windows - např. přechod do složky je přes CMD+šipka dolů. Enter provádí přejmenování.
11) To už máš vyřešeno.
12) To netuším, Android nemám a do telefonu nic ručně nahrávat nepotřebuji.
13) Stage Manageru jsem se zpočátku taky smál a nechápal, ale teď už bez něj neumím fungovat. Nikdy jsem nepoužíval více ploch, takže jsem měl mraky oken různě přes sebe, nebo jsem stále minimalizoval. Stage Manager mi toto krásně řeší, že mi ukáže vždy jen jedno okno, nebo více oken, které si k sobě naházím. Geniální!

Přeji hodně zdaru při zvykání a objevování.
 MacBook Air 13.6" M2 8/10 512GB 24GB RAM + Keychron M3 Mini 4K/MacMouseFix + Samsung U28R550
 iPhone 14 Pro Max 128GB + Garmin Epix Pro 51mm Sapphire
 iPad 2021 64GB
 HomePod Mini  AirPodsPro

fagot
Příspěvky: 9
Registrován: 27 lis 2023 16:13

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od fagot » 30 lis 2023 10:52

Našel jsem řešení otravné akcelerace koklečka myší: https://mousefix.org/

A současně jsem přišel na na frustraci novou: option 5 nedělá %, ale ~. WTF?

Také asi vyměknu a použiju nějaký soft na přemapování zkratek. Že home/end nedělá to, co jako programátor potřebuju pořád (začátek/konec řádku) a místo toho děla něco, co nepotřebuju skoro nikdy prostě nedávám.

Uživatelský avatar
rony
Příspěvky: 3638
Registrován: 01 srp 2012 07:47
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od rony » 30 lis 2023 11:09

Pozrite sa do Nastaveni, Klavesnice a tam je mapovanie klaves. Zrejme nepojde komplet vsetko, ale rozsah je pomerne siroky.



ja to vlastne pouzivam viac na zistenie co na co je klavesova skratka.

lebo aj vasa frustracia z Finderu je dana tym, ze nepouzivate v nom klavesnicu ;-) (co by som dal vo windows za to, co sa deje vo finderi po stlaceni spacebar ;-)

tiez som windowsacky fanda dvojpanelovych file managerov (FAR manager) a dlho som sa snazil to montovat do macu az som ten finder zacal pouzivat.

ale upravit si layout klavesnice - to vam snad pomoze. i ked som presvedceny, ze polohu command, option, control ma macos logickejsie nez to ako to ma Win ;-) vcitane toho, ze mac ma command na pracu s copy paste a nie ako win, ze ma az uplne krajny ctrl... (tam som skor hladal sposob ako to zmenit u win - neradte mi, viem ako).
-- /\/\ .\ > .\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch spravodaj.madaj.net
 Mac Mini  iPhone 13pro  iPad Pro  Pencil  TV  WATCH  AirPods  Homepod

fagot
Příspěvky: 9
Registrován: 27 lis 2023 16:13

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od fagot » 30 lis 2023 11:28

kecinzer píše:
29 lis 2023 13:36
Když tak čtu ten tvůj výpis bodů, říkám si, jestli nemáš raději zůstat na Windows :lol:
Je dost pravděpodobné, že to tak dopadne.

1) Věřím, že na 28" 4k to bude lepší. Takový ale nemám... Na 32" 4k jsem zkoušel všechno možné a nic mi zcela nevyhovuje :-(
5) Díky
6) To mám tu 100TB Synology NASku vyhodit? ;-)
9) Data, která zálohuju (databáze, virtuální počítače,...) jsou na cloud příliš velká

Uživatelský avatar
kecinzer
Příspěvky: 562
Registrován: 06 úno 2015 07:09
Bydliště: Děčín - perla severu

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od kecinzer » 30 lis 2023 12:08

fagot píše:
30 lis 2023 11:28
kecinzer píše:
29 lis 2023 13:36
Když tak čtu ten tvůj výpis bodů, říkám si, jestli nemáš raději zůstat na Windows :lol:
Je dost pravděpodobné, že to tak dopadne.

1) Věřím, že na 28" 4k to bude lepší. Takový ale nemám... Na 32" 4k jsem zkoušel všechno možné a nic mi zcela nevyhovuje :-(
5) Díky
6) To mám tu 100TB Synology NASku vyhodit? ;-)
9) Data, která zálohuju (databáze, virtuální počítače,...) jsou na cloud příliš velká
1) Já si právě koupil tu 28" jako levnější variantu, když mi byl doporučován 32" s použitím toho rozlišení 3008x1692. To je fakt divné, že ti to přijde mázlé. Když si toto rozlišení nastavím na své 28", tak je to pořád ostré, ale už titěrné. Jsi si jist, že to nastavuješ správně? Pošli případně screenshot.
6) Tak 100TB NASku by se mi vyhazovat nechtělo. Zkusil bych se podívat, jestli podporuje AFP - nativní sharing pro macOS. Vypadá to, že ano - https://kb.synology.com/cs-cz/DSM/help/ ... ?version=7
9) S tou tvou NAS by bylo ideální nastavit si na ni TimeMachine. https://kb.synology.com/cs-cz/DSM/tutor ... me_Machine
 MacBook Air 13.6" M2 8/10 512GB 24GB RAM + Keychron M3 Mini 4K/MacMouseFix + Samsung U28R550
 iPhone 14 Pro Max 128GB + Garmin Epix Pro 51mm Sapphire
 iPad 2021 64GB
 HomePod Mini  AirPodsPro

lipon
Příspěvky: 1620
Registrován: 03 srp 2012 21:35

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od lipon » 30 lis 2023 15:18

řekl bych, že odpověď kolegy kecinzera ad 6) je poněkud méně přesná

pokud fagot nemá nějakou urhistorisch NASku, tak Synology podporuje AFP zcela jistě od modelů roku 2014 - používám od r. 2015, doposud bez problémů

a pokud jde o jiné síťové protokoly, tak s nějakou nestabilitou též nemám zkušenost
používám Maca ve windows síti ale jen asi 12 let, přes SMB (dříve CIFS)

Time Machine na Synology samozřejmě funguje

Uživatelský avatar
Korwin
Příspěvky: 218
Registrován: 10 dub 2012 17:41
Bydliště: Praha 4

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od Korwin » 30 lis 2023 15:23

kecinzer píše:
29 lis 2023 13:36
....
10) ForkLift - akorát je nutné si uvědomit, že vychází z filozofie Finderu, takže procházení přes adresáře funguje přes jiné zkratky než jsi zvyklý z Windows - např. přechod do složky je přes CMD+šipka dolů. Enter provádí přejmenování.
Forklift se dá přepnout do ovládacího rozhraní jako TotalCommander a dost akcí se dá namapovat na vlastní klávesové zkratky...
Za mne nejlepší alternativa pro přechod z TC/WIN na MAC
iPhone13pro_MAX: 128GB_16.1 iPadPRO 11: 256GB_GSM iPad Air2: 64GB_GSM iPad Mini2: 64GB_GSM AirPods_pro
MacBook Pro 15"Retina: Late2013 16GB RAM, 512GB SSD MacPRO: Late2013 16GB RAM, 2T SSD

fagot
Příspěvky: 9
Registrován: 27 lis 2023 16:13

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od fagot » 30 lis 2023 15:29

Time Machine funguje bezvadně a Synology doporučuje SMB jak pro timemachine:

Kód: Vybrat vše

For macOS Sierra (10.12) and later, Time Machine uses SMB as the default protocol. Therefore, we recommend you to perform Time Machine backups via SMB.
, tak pro běžné sdílení.
S TimeMachine je problém jiný - že se téměř nedá nastavit. Alespoň excludované typy souboru a vynechat backupy v noci aby mi to neprobouzelo zbytečně disky v NASce bych potřeboval. Dost základní věci bych řekl.
8) Veškeré notifikace si můžeš nastavit, nebo úplně vypnout, aby tě to neotravovalo.
Můžeš prosím popsat jak vypnout systémové notifikace? Třeba násilné odpojení externího disku? Notifikace aplikací vypnout umím.

Ještě takové varování pro ty, co zálohují do cloudu:
https://www.youtube.com/watch?v=p3mqAdboy8Y
TL&DV: nedůvěřujte cloudu :)
Pozn. pokud na cloud nezálohujete, ale pouze synchronizujete, tak to už vůbec není záloha - když si poškodíte soubor lokálně, tak se ta poškozená verze kráááásně přepíše na všechna zařízení.

Zeggjk
Příspěvky: 838
Registrován: 15 bře 2013 11:17
Bydliště: Děčín

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od Zeggjk » 30 lis 2023 17:39

K bodu 6:
Připojte si požadovaný síťový disk. Pak si ve Finderu otevřete v sekci Místa váš počítač. Uvidíte váš lokální disk (patrně název Macintosh HD), síť a vaše připojené síťové disky.

Otevřete nastavení -> Obecné -> Přihlášení. Do sekce Otevřít při přihlášení si z Finderu přetáhněty ty síťové disky, které chcete automaticky připojit při přihlášení. Mě toto funguje spolehlivě, jak na Mac Mini, kde se připojuje disk z NAS QNAP, tak na Macbook Pro, kde se mi připojuje disk ze serveru kde běží Debian.

Jediná vada na kráse, po přihlášení se zobrazí okno finderu s obsahem toho právě připojeného disku. Jestli tedy budete připojovat 5 disků, vyskočí na vás 5 oken. Na Macu ale nevidím důvod se nějak často odhlašovat, účet buď jen uzamknu, nebo stroj uspím, takže když se jednou za čas odhlásím, nebo restartuji, tak těch 5 oken odklikám a zavřu.

Pokud pro vás není terminál úplný nepřítel, tak se to dá takto, nikde nic nevyskakuje, vše se děje na pozadí po přihlášení:
Spusťte terminál a vytvořte si soubor např. mount.sh. zadejte

Kód: Vybrat vše

nano mount.sh
Vložte následující kód do okna v terminálu:

Kód: Vybrat vše

# Připojeni sitovych disku
# !/bin/zsh
mount_smbfs //user_na_serveru:jehoheslo@nazev_nebo_IP_serveru/sdilna_slozka /Users/jirka/Movies/diskX
poté uložte pomocí control+o a enterem potvrďte a pak control+x ukončíte nano.

Samozřejmě, že to nahradíte správným uživatelem, heslem, IP atd.
Takže třeba:

Kód: Vybrat vše

mount_smbfs //pepik:Tajneheslo567@192.168.1.66/Filmecky /Users/frantisek/Movies/diskX
V adresáři Filmy si založte nový adresář diskX
Jak vidíte, scriptem můžete připojit síťový disk kam chcete, třeba do složky Filmy. Pokud budete mimo dosah serveru, v adresáři Filmy bude adresář diskX. Pokud budete na domácí síti a po přihlášení se mám připojí síťový disk, adresář diskX se přejmenuje na Filmecky a v něm bude obsah vašeho síťového disku.


Dále musime nastavit práva, aby byl soubor mount.sh spustitelný. Zadejte:

Kód: Vybrat vše

chmod 755 mount.sh
zkonrolujte, zadejte:

Kód: Vybrat vše

ls -la mount.sh
uvidíte:

Kód: Vybrat vše

-rwxr-xr-x@ 1 jirka  staff  112 30 lis 18:19 mount.sh
Samozřejmě uživatel a datum bude jiný, ale důležité je, že pro vás je soubor pro čtení, zápis i spuštění (rwx) pro skupinu a pro všechny je ke čtení a spuštění r-xr-x.

Teď si vytvoříme soubor com.example.mapuj.disky.plist
zadajte:

Kód: Vybrat vše

nano com.example.mapuj.disky.plist
Vložte následující kód do okna v terminálu:

Kód: Vybrat vše


<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
    <key>Label</key>
    <string>my.script.job</string>
    <key>ProgramArguments</key>
    <array>
        <string>/bin/bash</string>
        <string>/Users/jirka/mount.sh</string>
    </array>
    <key>RunAtLoad</key>
    <true/>
    <key>KeepAlive</key>
    <false/>
</dict>
</plist>
/Users/jirka/mount.sh přepíšete na cestu, kde jste si předtím vytvořil ten soubor mount.sh třeba /Users/frantisek/mount.sh
poté uložte pomocí control+o a enterem potvrďte a pak control+x ukončíte nano.

Nyní plist zkopírujeme do vaší knihovny do Launchagenta. Zadejte:

Kód: Vybrat vše

cp com.example.mapuj.disky.plist ~/Library/LaunchAgents
Zaktualizujte launch agenta, zadejte:

Kód: Vybrat vše

launchctl load ~/Library/LaunchAgents/com.example.mapuj.disky.plist


Možná že už po zkopírování plistu do launchagenta na vás vyskočí oznámení, že se po přihlášení na pozadí bude spouštět bash
V nastavení -> Obecné -> Přihlášení v sekci Povolit na pozadí přibude bash.

Nyní se vždy po přihlášení spustí script mount.sh a provede to co v něm bude. Takže pokud chcete odebrat nebo přidat disky co se mají připojovat, tak už jen stačí zeditovat soubor mount.sh

Kód: Vybrat vše

# Připojeni sitovych disku
# !/bin/zsh
mount_smbfs //user_na_serveru:jehoheslo@nazev_nebo_IP_serveru/sdilna_slozka /Users/jirka/Movies/diskX
mount_smbfs //user1:pass6789@fileserver30/Muzika /User/jirka/Music/diskX


PS: Pozor, systém je na rozdíl od Windows citlivý na malá a velká písmena, jestli tedy ve scriptu bude diskX, musíte založit adresář diskX a ne diskx.

Popis je psán, že vše děláte v terminálu a jste na výchozí úrovni vašeho domovského adresáře. Tzn. před kurzorem vidíte:

Kód: Vybrat vše

vase_uzivatelske_jmeno@Nazev_vaseho_stroje ~ % 
důležitý je ten znak ~ ten oznamuje, že jste na výchozí úrovni.


Tak to je snad vše :-)
iPhone 15 pro 128GB
Macbook Pro 14" 2021 M1 Pro, 512GB SSD, 16GB RAM
Mac mini 2014, Intel i5 1,4GHz, 250GB SSD, 4 GB RAM
AW Nike+ Series 4 GPS 44mm
Apple TV 4K

Uživatelský avatar
kecinzer
Příspěvky: 562
Registrován: 06 úno 2015 07:09
Bydliště: Děčín - perla severu

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od kecinzer » 01 pro 2023 08:23

lipon píše:
30 lis 2023 15:18
řekl bych, že odpověď kolegy kecinzera ad 6) je poněkud méně přesná

pokud fagot nemá nějakou urhistorisch NASku, tak Synology podporuje AFP zcela jistě od modelů roku 2014 - používám od r. 2015, doposud bez problémů

a pokud jde o jiné síťové protokoly, tak s nějakou nestabilitou též nemám zkušenost
používám Maca ve windows síti ale jen asi 12 let, přes SMB (dříve CIFS)

Time Machine na Synology samozřejmě funguje
Méně přesná? Vycházím jen z toho co jsem vygooglil (sám žádná Synology zařízení nemám) a přiložil jsem i přímo stránku Synology, kde se uvádí, že to funguje. Tak v čem je mám odpověď méně přesná?
Mac používám od 2015 a se síťovými disky jsem bohužel zaznamenal už dost problémů. Když jsem měl trvale připojených několik korporátních síťových úložišť, tak se mi často stávalo, že Mac havaroval a v chybách vždy byly síťové disky.
Nehledě na to, že macOS všude sype ty soubory začínající tečkou a .DS_Store. Sice je na to nějaké nastavení, ale mě to nikdy nefungovalo a pořád se to vytváří.
Aktuálně jsem tedy práci se síťovými disky co nejvíce omezil a připojuji je, jen když je třeba. Naštěstí vše přechází na Teams/Sharepoint.
Korwin píše:
30 lis 2023 15:23
kecinzer píše:
29 lis 2023 13:36
....
10) ForkLift - akorát je nutné si uvědomit, že vychází z filozofie Finderu, takže procházení přes adresáře funguje přes jiné zkratky než jsi zvyklý z Windows - např. přechod do složky je přes CMD+šipka dolů. Enter provádí přejmenování.
Forklift se dá přepnout do ovládacího rozhraní jako TotalCommander a dost akcí se dá namapovat na vlastní klávesové zkratky...
Za mne nejlepší alternativa pro přechod z TC/WIN na MAC
Přepnout to možné je, ale přijde mi divné něco ohýbat na ovládání Windows, když jsem na Macu. Já osobně se vydal opačnou cestou a to, že jsem si zvykl na ovládání Finderu, když už používám Mac.
fagot píše:
30 lis 2023 15:29
Time Machine funguje bezvadně a Synology doporučuje SMB jak pro timemachine:

Kód: Vybrat vše

For macOS Sierra (10.12) and later, Time Machine uses SMB as the default protocol. Therefore, we recommend you to perform Time Machine backups via SMB.
, tak pro běžné sdílení.
S TimeMachine je problém jiný - že se téměř nedá nastavit. Alespoň excludované typy souboru a vynechat backupy v noci aby mi to neprobouzelo zbytečně disky v NASce bych potřeboval. Dost základní věci bych řekl.
8) Veškeré notifikace si můžeš nastavit, nebo úplně vypnout, aby tě to neotravovalo.
Můžeš prosím popsat jak vypnout systémové notifikace? Třeba násilné odpojení externího disku? Notifikace aplikací vypnout umím.

Ještě takové varování pro ty, co zálohují do cloudu:
https://www.youtube.com/watch?v=p3mqAdboy8Y
TL&DV: nedůvěřujte cloudu :)
Pozn. pokud na cloud nezálohujete, ale pouze synchronizujete, tak to už vůbec není záloha - když si poškodíte soubor lokálně, tak se ta poškozená verze kráááásně přepíše na všechna zařízení.
Jak vypnout ty systémové notifikace, se přiznám, že nevím.
Co se týče cloudů, tak chápu, že plno lidí ho úplně neuznává. Já ho používám již mnoho let a nikdy jsem neměl problém. Doba, kdy jsem měl doma žravé diskové pole je dávno ta tam. Nedokážu si ani představit, k čemu by mi bylo 2TB domácí úložiště, natož 100TB.
Ohledně vynechání záloh v noci - co třeba ten Mac na noc uspat a nastavit, aby se na zálohy neprobouzel. Voala 😄.
 MacBook Air 13.6" M2 8/10 512GB 24GB RAM + Keychron M3 Mini 4K/MacMouseFix + Samsung U28R550
 iPhone 14 Pro Max 128GB + Garmin Epix Pro 51mm Sapphire
 iPad 2021 64GB
 HomePod Mini  AirPodsPro

lipon
Příspěvky: 1620
Registrován: 03 srp 2012 21:35

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od lipon » 01 pro 2023 10:23

některé parametry Time Machine jde nastavit přes Time Machine Editor, není toho moc k nastavení, ale aspoň frekvence záloh ano

já tedy s SMB připojenými síťovými disky problém nezaznamenal, po celou uvedenou dobu

ukládání .DS_store souborů na síťový disk jde jednoduše zabránit

2kecinzer - ano, méně přesná, zejména v doporučení nepřipojovat síťové disky

Uživatelský avatar
kecinzer
Příspěvky: 562
Registrován: 06 úno 2015 07:09
Bydliště: Děčín - perla severu

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od kecinzer » 01 pro 2023 10:36

lipon píše:
01 pro 2023 10:23
2kecinzer - ano, méně přesná, zejména v doporučení nepřipojovat síťové disky
Tak pardon, ale vycházím jen ze svých zkušeností. Myslím, že kdyby se ti taky párkrát vyresetoval samovolně Mac s rozdělanou práci, tak bys dával podobná doporučení.
 MacBook Air 13.6" M2 8/10 512GB 24GB RAM + Keychron M3 Mini 4K/MacMouseFix + Samsung U28R550
 iPhone 14 Pro Max 128GB + Garmin Epix Pro 51mm Sapphire
 iPad 2021 64GB
 HomePod Mini  AirPodsPro

Uživatelský avatar
rony
Příspěvky: 3638
Registrován: 01 srp 2012 07:47
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od rony » 01 pro 2023 11:42

ja som na Synology praveze opustil AFP a presiel na SMB, a myslim ze v novsich macOS je to asi aj odporucany bod.

Zalohujem TM na Synology, nie je to TERAZ zvlastny problem (ale pomerne nedavno boli naozaj VELKE problemy prave s TM na NAS - ale upokojili sa prave tym, ze bolo treba opustit AFP).

Dlhe roky som fungoval s TM, ktore pracovalo samo a nepretrzite. Presiel som na spomenuty Time Machine Editor a dovody k jeho pouzitiu boli u mna nasledujuce:

Mne sa NAS neuspavala a chcel som, aby pocas noci sa kazde dve hodiny nezobudzala len preto, ze sa do NASky dobuchava TM. Takze som si pomocou TMEditora urcil casove okno pocas dna. Nerozumiem, co je myslene tymi notifikaciami pri odpojenych diskoch. Popri tom totiz mi idu zalohy TM aj na pripajatelny USB3.0 externy storage a ten nemam pripojeny nepretrzite - danu zalohu robim prilezitostne prave s cielom mat jeden kus zalohy na oddelenom nosici, ktory nie je k nicomu pripojeny. Ale ziadne notifikacie nemam. Z praktickych pricin po pripojeni manualne spustam zalohovanie, aby prebehlo na ten disk aspon jeden raz. Dosledok vsak je ze na interny storage sa "zbieraju" gigabajty, ktore cakaju na odzalohovanie na nepripojene media.

Sietove zlozky z NAS a pripajanie

ano, je to "problem", najma ak data v tych zlozkach pouziva nejaka aplikacia (a dotaz po subore nevyvola pripojenie sietovej zlozky).

Riesim to nasledovne: v Automator vytvorim app (aby to vyzeralo po ulozeni ako bezna app), v nej vlozim Apple Script a ten vyzera takto
V podstate len primapuje sietove zlozky.
Celu app dam do Login items (veci, spustane pri startovani pocitaca) a odvtedy nemam problem - 99 % fungovania su pripojene, raz za cas sa
stane, ze zmiznu ale pricinu vzdy viem.

Kód: Vybrat vše

on run {input, parameters}
	
	
	tell application "Finder"
		try
			mount volume "smb://NAS/folder1" as user name "username" with password "password"
		end try
		try
			mount volume "smb://NAS/folder2" as user name "username" with password "password"
		end try
		try
			mount volume "smb://NAS/folder3" as user name "username" with password "password"
		end try
		
		try
			mount volume "smb://NAS/folder4" as user name "username" with password "password"
		end try
		
	end tell
	
	return input
end run
-- /\/\ .\ > .\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch spravodaj.madaj.net
 Mac Mini  iPhone 13pro  iPad Pro  Pencil  TV  WATCH  AirPods  Homepod

fagot
Příspěvky: 9
Registrován: 27 lis 2023 16:13

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od fagot » 01 pro 2023 12:24

kecinzer píše:
01 pro 2023 08:23
Přepnout to možné je, ale přijde mi divné něco ohýbat na ovládání Windows, když jsem na Macu. Já osobně se vydal opačnou cestou a to, že jsem si zvykl na ovládání Finderu, když už používám Mac.
Problém s finderem není jen v ovládaní, ale i v tom, že toho moc neumí. Když člověk potřebuje semtam něco zkopírovat, tak prosím. Ale když práce se soubory tvoří nezanedbatelnou součást práce, tak to je horší. Potřebuju pokročilé vyhledávání s regulárními výrazy, pokročilý multirename tool, srovnání obsahu dvou adresářů, hromadnou změnu atributů (práva, časy) a hromadu dalších věcí.
kecinzer píše:
01 pro 2023 08:23
Ohledně vynechání záloh v noci - co třeba ten Mac na noc uspat a nastavit, aby se na zálohy neprobouzel. Voala 😄.
No ale já ho v noci používám na youtube atd. takže ho uspat nemůžu :-) Akorát nepracuju, takže nepotřebuji zálohy a probouzet kvůli nim 8 disků :-)
kecinzer píše:
01 pro 2023 08:23
Já ho používám již mnoho let a nikdy jsem neměl problém.
Tomu se říká survivor bias :-) Ale snad budete mít větší štěstí než kamarád, který tvrdil, že pojistku na barák nepotřebuje, nikdy žádnou neměl a nikdy neměl problém. Pak jednoho krásného dne najednou docela zásadní problém měl.

fagot
Příspěvky: 9
Registrován: 27 lis 2023 16:13

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od fagot » 01 pro 2023 12:43

rony píše:
01 pro 2023 11:42
Zeggjk píše:
30 lis 2023 17:39
Moc děkuji, určitě obě metody vyzkouším a dám vědět, co mi vyhovuje více.

Zeggjk
Příspěvky: 838
Registrován: 15 bře 2013 11:17
Bydliště: Děčín

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od Zeggjk » 01 pro 2023 18:36

Pokud máte notebook, s kterým cestujete a připojujete si síťové disky z různých serverů, třeba v práci, doma na pobočce atp. lze to vylepšit tak, že se nejdříve otestuje je-li server dostupný a je na něm otevřen port 445 , což je port na kterém běží smb tzn. sdílení disků.

V příkladu jsou 2 servery, disky se připojí od toho který je dostupný

Kód: Vybrat vše

# Připojeni sitovych disku
# !/bin/zsh
if echo 'x' | nc -w 1 -z "fileserver30" 445; then
mount_smbfs //user1:pass6789@fileserver30/Muzika /User/jirka/Music/diskX
mount_smbfs //user1:pass6789@fileserver30/Data /User/jirka/Data
fi

if echo 'x' | nc -w 1 -z "mujnas" 445; then
mount_smbfs //user2:heslo123@mujnas/Videa /User/jirka/Movies/Videa
fi
iPhone 15 pro 128GB
Macbook Pro 14" 2021 M1 Pro, 512GB SSD, 16GB RAM
Mac mini 2014, Intel i5 1,4GHz, 250GB SSD, 4 GB RAM
AW Nike+ Series 4 GPS 44mm
Apple TV 4K

Zeggjk
Příspěvky: 838
Registrován: 15 bře 2013 11:17
Bydliště: Děčín

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od Zeggjk » 01 pro 2023 19:23

fagot píše:
01 pro 2023 12:24
Problém s finderem není jen v ovládaní, ale i v tom, že toho moc neumí....
Já bych řekl, že toho umí hodně. Jen o tom nevíte a některé některé věci musíte donastavit a pak je to 100x lepší než průzkumník ve Win. Tak třeba to hromadné přejmenování... Spusťe aplikaci Automatur, vyberte Nový dokument a potom rychlá akce a nastavte si dle tohoto obrázku:
Snímek obrazovky 2023-12-01 v 19.14.29.png

Důležité! Hlavně si rozklikněte volby a zašktněte Zobrazit tuto akci za běhu sledu úloh.

Uložte pod nějakým názvem, např. Dávkové přejmenování. Ukončete automator. Ve finderu si označte X souborů, které chcete přejmenovat, pak pravé tl.myši a ve volbě Rychlé akce vyberte Dávkové přejmenování.
iPhone 15 pro 128GB
Macbook Pro 14" 2021 M1 Pro, 512GB SSD, 16GB RAM
Mac mini 2014, Intel i5 1,4GHz, 250GB SSD, 4 GB RAM
AW Nike+ Series 4 GPS 44mm
Apple TV 4K

Zeggjk
Příspěvky: 838
Registrován: 15 bře 2013 11:17
Bydliště: Děčín

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od Zeggjk » 01 pro 2023 19:50

A porovnávání adresářů. Já to tedy nepotřebuji, ale stačilo mi 3 minuty na google "How to compare two folders on mac" a našel jsem si aplikaci DiffMerge. Zkuste místo skuhrání jak nic nejde trochu hledat :-)

Jinak DiffMerge se instaluje přes brew což je vlastně repozitory aplikací jako má linux. Koukněte na https://brew.sh

Nainstalujte si Homebrew no a pak už můžete instalovat další aplikace třeba DiffMerge

brew install --cask diffmerge
Snímek obrazovky 2023-12-01 v 19.44.15.png
iPhone 15 pro 128GB
Macbook Pro 14" 2021 M1 Pro, 512GB SSD, 16GB RAM
Mac mini 2014, Intel i5 1,4GHz, 250GB SSD, 4 GB RAM
AW Nike+ Series 4 GPS 44mm
Apple TV 4K

fagot
Příspěvky: 9
Registrován: 27 lis 2023 16:13

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od fagot » 01 pro 2023 20:04

Zeggjk píše:
01 pro 2023 19:23
Jenže tohle je naprosto primitivní multirename - bez regulárních výrazů ( abych to nemusel zdlouhavě popisovat, tak tady jsem rychle vygooglil nějaký příklad https://helgeklein.com/blog/renaming-mu ... commander/ ). To mi nepomůže.

Separátní apky na porovnání adresářů samozřejmě znám. (Stejně tak by se našla určitě i apka na ten pokročilý multirename). Jenže ja nad těmi rozdílnými soubory pak chci něco udělat (nahrát na sftp třeba) a to zase ta apka neumí a rozbíjí mi to celý workflow. Potřebuju to mít v jednom multifunkčním nástroji :-)

Zeggjk
Příspěvky: 838
Registrován: 15 bře 2013 11:17
Bydliště: Děčín

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od Zeggjk » 02 pro 2023 07:40

Tady máte tu apku na přejmenování i třeba pomocí regulárních výrazů, ale chápu, že to není ono, zase to něco neumí. Tak si svůj workflow naskriptujte (Automator, applescript) , nebo změňte dle možností co vám dává jiný OS a programy pro něj, nebo se holt vraťte na Win. Co jiného poradit.

brew install --cask namechanger
Snímek obrazovky 2023-12-02 v 7.35.10.png
iPhone 15 pro 128GB
Macbook Pro 14" 2021 M1 Pro, 512GB SSD, 16GB RAM
Mac mini 2014, Intel i5 1,4GHz, 250GB SSD, 4 GB RAM
AW Nike+ Series 4 GPS 44mm
Apple TV 4K

Uživatelský avatar
rony
Příspěvky: 3638
Registrován: 01 srp 2012 07:47
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Rady pro frustrovaného migranta z Windows

Příspěvek od rony » 02 pro 2023 10:47

fagot píše:
01 pro 2023 12:24

Tomu se říká survivor bias :-) Ale snad budete mít větší štěstí než kamarád, který tvrdil, že pojistku na barák nepotřebuje, nikdy žádnou neměl a nikdy neměl problém. Pak jednoho krásného dne najednou docela zásadní problém měl.
Toto ale nie je moc dobry pristup, prist hanlivo oznacit ludi a sucasne s nimi viest dialog, kde ziadate pomoc prave od nich. Silou mocou nam ukazujete, ze robite tak presofistikovane cinnosti, na ktore ten nas oblubeny system neviete pouzit. Pozrite sa, ja som pred tymi rokmi zil s FAR managerom ako vecou, ktoru NEJDE nepouzivat. Uz niekolko rokov som si nan nespomenul.

Tie "pokrocile" veci so subormi - kedze to nepotrebujem, nerobim to - v podstate pracu so subormi odtienujem - tak by som mozno riesil tieto vase pracovne postupy na ktore potrebuje file manage skor skriptovanim.

Prave toto je to, kde naopak ja sporadicky zafungujem. Napr. som potreboval nieco, co by mi z jpeg robilo jednotne velke zmenseniny. Teraz mam na to povel vo Finderi. Oznacim jeden ci viac jpeg a jednym povelom ich vyrobim. Alebo potrebujem suboru zmenit timestamp jednym kliknutim.

Je to ale asi uplne iny typ potrieb, pretoze z mojich cias s FAR managerom som nic taketo v nom urobit nevedel ;-)
-- /\/\ .\ > .\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch spravodaj.madaj.net
 Mac Mini  iPhone 13pro  iPad Pro  Pencil  TV  WATCH  AirPods  Homepod

Odpovědět